fbpx
Ihmeyrtin Salaisuuksien Purku

Mikä on kurkumajauhe? Kasvitieteellisestä näkökulmasta on kurkuma monivuotinen juurakollinen ruohovartinen kasvi, joka kuuluu inkiväärikasveihin Zingiberaceae. Mutta suurin osa meistä ei ole kasvitieteilijöitä, joten katsotaanpa sitä maallikon silmin.

Kaakkois-Asiasta kotoisin oleva kurkuma on inkiväärin sukulainen. Meille niin tutun oranssikeltaisen jauheen valmistamiseksi osa kasvista keitetään ja kuivataan kuumassa uunissa. Kuivattu juurakko jauhetaan hienoksi jauheeksi ja myydään käytettäväksi ruoanlaitossa, lääkkeissä, ihonhoidoissa ja muissa tarkoituksissa.

MISTÄ KURKUMA ON PERÄISIN?

Kurkuma on käytetty suuressa osassa Aasiaa ja Lähi-itää tuhansien vuosien ajan, etenkin useimpien curryien päämausteena. Nykyään sitä käytetään vaihtoehtoisessa terapiassa useiden sairauksien, tautien ja terveysongelmien hoitoon, sitä voi myös käyttää vastustuskyvyn vahvistamiseen ja terveyslisänä. Kurkuman korkean arvostuksen syytä monissa kulttuuriperinteissä osoittavat lukuisat tutkimukset, joissa on analysoitu kurkuman vaikutusta elimistöön eri osiin, samoin kurkuman yhden pääainesosan kurkumiinin hyödyllisiä ominaisuuksia.

RAAKAKURKUMAN OSTAMISEN EDUT 

Kurkumalla on mahtavan makupotkun lisäksi paljon terveellisiä ominaisuuksia. Kaksi merkittävintä niistä ovat sen rooli voimakkaana tulehduksen ehkäisijänä ja antioksidanttina, jotka tekevät siitä tehokkaan aseen useita terveysongelmia vastaan. Kurkuman tärkein ainesosa on kurkumiini, mutta sen kunnon imeytyminen kurkumajauheesta saattaa yksin olla vaikeata. Turmeric Blend -sekoitus ratkaisee ongelman yhdistämällä kurkuman raakajauheen muihin ainesoliin, jotka helpottavat jauheessa sisältyvän kurkumiinin aktivointia. Sekoitus helpottaa kurkumiinin imeytymistä, jotta elimistösi saisi siitä mahdollisemman paljon irti.

KURKUMA ON KURKUMIINI

Vaikka kurkumiini on Kurkuman ainesosa, aiheuttaa sekaannusta, kun näkee tuotteita, joita markkinoidaan molemmilla nimillä. Jos kurkuma sisältää kurkumiinia, onko se sitten sama kuin kurkumiinilisäaine? Kumpi on terveydelle hyödyllisempää, kurkuma tai kurkumiini? Ensinnäkin on tärkeää tunnistaa ero näiden kahden välillä. Kurkumajauheen valmistamiseksi kurkumakasvin juurakko keitetään, kuivataan ja murskataan, jonka tuloksena on seos, joka sisältää kurkumiinin lisäksi useita muita kurkuman luontaisia ainesosia. Koska kurkumiinia pidetään kurkuman hyödyllisimpänä ainesosana, on kurkumiinilisäaineiden tarkoitus kurkumiinin eristäminen ja tiivistäminen, jättäen sivuun kurkuman muut ainesosat. Kurkumiini kuuluu kurkuminoidien ryhmään ja se on kurkuman bioaktiivinen ainesosa.

Sillä on tulehdusta ehkäisevät, antimikrobiset, antioksidanttiset, kemosensitiiviset ja immunomodulatoriset ominaisuudet ja sillä voi molekyylitasolla olla positiivinen vuorovaikutus solujen kanssa. Lukuisten etujen lisäksi kurkumiini voidaan tiivistää omaksi lisäaineeksi biologisen hyötyosuutensa takia – termi, joka viittaa siihen, kuinka paljon ainetta pääsee elimistöön vaikuttamaan. Kurkumajauheella yksinään on huono hyötyosuus, kun taas joillakin kurkumiinilisäaineilla se on korkea. Kuitenkin voidaan kurkumiinin eristämisen sijasta aktivoita ja parantaa sen imeytymistä muiden ainesosiien avulla. Mustapippuri on yksi tunnetuimpia aktivaattoreita, ja sitä käytetään Turmeric Blend -sekoituksessa yhdessä muiden keskeisten ainesosien kanssa. Se parantaa dramaattisesti kurkuman biologista hyötyosuutta ja tekee siitä nautittavan.

TUORE KURKUMA VS KURKUMAJAUHE

Nyt kun tiedät kurkumasta enemmän, voi herätä kysymys siitä, mikä on tuoreen kurkuman ja kurkumajauheen ero. Tuoreet kurkumajuurakot ovat yksinkertaisesti kasvin juurakoita, ennen kun niitä käsitellään. Ne ovat aika paljon inkiväärinnäköisiä ja niillä railakas maku, joka sopii paistoksiin ja smoothieihin. Ruoanlaitossa voit leikata ne kuutioiksi, siivuiksi, tikuiksi, raasta juustoraastimella tai mehustaa smoothieihin. Tuoretta kurkumaa myytään paitsi aasialaisissa ja intialaisissa ruokakaupoissa myös useissa supermarketeissa. Kurkumajauheen saamiseksi juurakot kuoritaan, keitetään, kuivataan uunissa ja sen jälkeen jauhetaan. Vaikka kurkuma saattaa menettää käsittelyssä jonkin verran tuoreuttaan ja tulisuuttaan, on jauheella eloisa väri ja monipuolisemmat käyttömahdollisuudet. Raakakurkumajauhetta kuten Turmeric Blend voidaan pienellä vaivalla käyttää juomissa, curryissa, salaateissa, kastikkeissa, salaatinkastikkeissa ja jopa ihovoiteessa, mikä tekee siitä niin suositun vaihtoehdon.

CURRY-JAUHE VS KURKUMA

Siispä kurkuma on tärkeä ainesosa curryssa – tarkoittaako se, että curryjauhe on sama kuin kurkumajauhe? Mitkä ovat erot? Kumpi on parempi? Täytyy myöntää, että on tärkeää tiedä näiden ero, joten tässä on kaikki mitä sinun tarvitsee tietää curryjauheesta vs. kurkuma. Kuten tiedämme, kurkuma on kasvi, jonka juurakko voidaan jauhaa ja yhdistää muiden ainesosien kanssa, tehden siitä tehokkaan terveyslisäaineen. Tiedämme kuitenkin, että sitä on vuosisatoja käytetty curryin valmistuksessa, kun taas kokit käyttävät nykyään curryn valmistuksessa usein curryjauhetta. Yksinkertaisesti sanottuna on curry mausteseos, joka sisältää usein, vaikkei aina, kurkumaa, chilia ja kuminaa – ja saattaa olla mieto tai erittäin tulinen. Vaikka kurkumaa sisältävällä curryjauheilla on osa kurkuman terveydellisistä ominaisuuksista, on näissä kummassakin erilainen vitamiini- ja mineraalipitoisuus.

Yksi tärkeimmistä samankaltaisuuksista kurkumajauheen ja curryjauheen välillä on, että ne molemmat sisältävät kurkumiinia – curryjauhe siinä sisältyvän kurkuman ansiosta. See tekee molemmista jauheista suositun antioksidantin ja tulehdusten ehkäisijän lisäksi useille hyödyille, jotka liittyvät ruuansulatukseen, aivojen toimintaan, tautien ehkäisyyn, yms. Yksi tärkeimmistä eroista on rautapitoisuus ja siinä suhteessa kurkuma voittaa curryjauheen pitkälllä puulla. Kun tyypillinen ruokalusikallinen raaka kurkumajauhetta sisältää keskimäärin 5.2mg rautaa, on teelusikallisessa curryjauhetta rautaa vain 1.2mg. Riittävä raudan saanti auttaa hapen kuljettamista verenkierrossa, tehostaa vastustuskykyä ja edistää solujen uudistumista. Kurkuma voittaa curryn myös mangaanipitoisuudessa; teelusikallisessa kurkumaa on 1,9 mg mangaania verrattuna 0,52 mg mangaaniin teelusikallisessa curryjauhetta. Mangaani auttaa parantamaan haavoja ja pitämään taudit loitolla.

Tiesitkö että?

Kurkuman tieteellinen nimi Curcuma longa tulee persialaisesta sanasta “kirkum”, joka tarkoittaa sahramia.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

2 Kommentit

 • Eivor Paasonen Posted April 2, 2020 3:46 pm

  Hei, ostin kurkumatuotteenne ja oston yhteydessä heräsi muutama kysymys. 1. käytän kolesteroli ja verenpainelääkitystä sekä tarvittaessa beetasalpaajaa rytmihäiriöihin.Onko haitallisia yhteisvaikutuksia esim maksan kuormittumista? 2. Minulla on hyvin herkkä vatsa ja suolisto. Olen sairastanut kaksi suolistotulehdusta ja kärsin myös refluksivaivoista. Kuinka tuotteenne sopii näihin sairauksiin? 3. Onko todettu vaivoja herkillä henkilöillä tuotteenne käytössä? 4. Kuinka minun tapauksessani tuotetta olisi järkevintä käyttää? Kiitos etukäteen vastauksestanne. Terveisin Eivor Paasonen

  • admin Posted April 7, 2020 10:41 am

   Hi there
   Can you please send a phone number so we can have one of our people call you to answer your questions please?
   Please let us know if it is ok to speak in English or would you prefer a Finish speaking person to call you?
   All the best
   Steve
   Stackhouse

LISÄÄ KOMMENTTI

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *